MRA (snurkbeugel)

Wat is een MRA oftewel snurkbeugel precies en is dit een oplossing voor het snurk- of apneuprobleem?

Wat is een snurkbeugel

Een snurkbeugel wordt in vaktermen vaak MRA genoemd. MRA staat voor mandibulair repositie apparaat en zorgt voor het straktrekken van de weke weefsels. De snurkbeugel bestaat uit twee op maat gemaakte gebitjes, die de patiënt ’s nachts draagt. De gebruikte materialen zijn prettig te verdragen.

Hoe werkt het

De onderkaak wordt door de beugel wat naar voren gezet, waardoor de keelholte wat wijder wordt. Hierdoor wordt het (gedeeltelijk) afsluiten van de luchtwegen voorkomen en kan de patiënt vrij ademen, zonder snurkgeluiden.
Klinische tests hebben uitgewezen dat het naar voren plaatsen van de onderkaak het snurken bij meer dan 90% van de patiënten vermindert. De apneu-hypopneu-index (AHI) neemt ook aanzienlijk af, dit wordt nadien gediagnostiseerd middels een slaaponderzoek met beugel (MRA).

Op maat gemaakt

anti-snurkbeugel De MRA wordt op maat gemaakt, precies passend op uw tanden van de onder- en bovenkaak.
Tijdens het dragen kunt u de onderkaak bewegen, maar er wordt voorkomen dat de kaak naar onderen of naar achteren zakt. Dit is een precisiewerk waar een gespecialiseerde tandarts aan te pas moet komen. Als de beugel niet goed past op uw tanden, gaat dit ten koste van het draagcomfort én de draagfrequentie.

Wanneer niet te gebruiken

De snurkbeugel werkt niet optimaal in geval van ernstig overgewicht of overmatig alcoholgebruik.
De mondbeugel kan zelfs bevestigd worden in een tandeloze bovenkaak en bevestigd worden op implantaten. Informeer naar de mogelijkheden bij tandarts Rob Vrijhof of assistente Diana Willems.

Filmpje uit de praktijk

Onderstaand filmpje is gemaakt door de NVTS en laat zien hoe de anti-snurkbeugel in de praktijk werkt en gemaakt wordt.