Wat is apneu

Apneu is het stoppen van de ademhaling tijdens de slaap. Door een vernauwing van de bovenste luchtwegen ontstaan de apneus of ademstilstanden. In onderstaand filmpje wordt het duidelijk uitgelegd.

Het ontstaan

Tijdens de slaap ontspannen de spieren, daardoor kunnen de tong en de zachte delen in de keel de ademhaling blokkeren. De adem staat even stil waardoor het lichaam te weinig zuurstof krijgt. Door het zuurstoftekort schrikt de patiënt onbewust halfwakker en komt de ademhaling weer op gang. Hierbij kan een luid snurkgeluid ontstaan, dit komt bij veel mensen voor. Enkel als het vaak voorkomt en de ademhaling te lang stopt kunnen er problemen ontstaan.

Verschillende soorten apneu

Er zijn twee verschillende soorten apneu:
OSAS: obstructief slaap apneu syndroom
De ademhaling stokt door blokkering van de luchtweg
CSAS: centraal slaap apneu syndroom
De hersenen geven te weinig signalen af om te ademen.
OSAS komt het meeste voor, ook een combinatie van beide vormen is mogelijk.

Kenmerken apneu patiënt

De typische OSAS-patiënt heeft meestal overgewicht, een grote nekomvang en snurkt luid. Tevens worden door de partner vaak ademstilstanden waargenomen. Hoewel de patiënt ogenschijnlijk goed slaapt, is hij overdag moe. De ademhalingsgerelateerde slaapstoornis kan o.a. met ochtendhoofdpijn, kort lontje, concentratiestoornis en oververmoeidheid overdag gepaard gaan.

Gevolgen apneu

Door het wakkerschrikken komt de patiënt in een minder diepe slaap. Het hele slaapritme wordt ontregeld met als gevolg dat de slaapkwaliteit afneemt.
Het gevolg is dat de patiënt niet goed uitrust en overdag slaperig is. Hierdoor leidt OSAS tot beperkingen op het gebied van geheugen, concentratievermogen, het vasthouden van aandacht en alertheid. OSAS-patiënten hebben een grotere kans op het krijgen van een verkeers- en bedrijfsongeval. Bovendien leiden obstructieve slaapapneus tot een overbelasting van het hart- of longstelsel met als risico’s hoge bloeddruk, toegenomen hartslagvariabiliteit, hartfalen, myocardinfarcten en beroertes.
OSAS wordt in toenemende mate gezien als onafhankelijke risicofactor voor hart- en vaatziekten en wordt in verband gebracht met vroegtijdig overlijden. Voorts is OSAS geassocieerd met diverse endocriene aandoeningen.

Heb ik apneu

De diagnose apneu vraagt meer onderzoek. U kunt uw huisarts vragen u te verwijzen naar een gespecialiseerd tandarts, een slaapcentrum of gespecialiseerd ziekenhuis.

Enkele kenmerken tijdens het slapen:
– zwaar snurken
– ademstilstanden
– wakker schrikken met het gevoel dat je stikt
– verminderde zin in seks en/of impotentie
– ‪nachtelijk zweten
– ‪regelmatig ’s nachts plassen
– droge mond bij wakker worden

Kenmerken overdag:snurken verstoort nachtrust
– ochtendhoofdpijn
– vermoeidheid
– zomaar in slaap vallen
– pijn in gewrichten
– concentratieverlies
– vergeetachtigheid
– beklemmend gevoel op de borst
– stemmingswisselingen
– hoge bloeddruk
– hartklachten

bron: NVTS

« Meer informatie over hoe apneu wordt geconstateerd en welke stappen u kunt nemen »